Wednesday, December 8, 2010

Kui sõltumatu on ERR ehk miks vaadata propagandakanalit?




Vahur Kersna on tuntud ETV sõimaja. Teda häirib toodetud saatete kvaliteet, igav formaat ja kehvapoolsed tegijad. Olen kogu aeg arvanud, et eks Kersna-poiss ikka pingutab ka jutuga üle, nii hullult perses need asjad seal majas ju ka olla ei saa. Aga nagu selgub, saavad ikka küll! Kuid Kersna eksib ühes – tegu pole mitte igavapoolse soliidusega, mida ETV viljeleb, vaid sagedase vaimse prostitueerimise tulemusel impotsentsuseni jõudmisega.

Mu hea sõber juhtis hiljuti mu tähelepanu Eesti Rahvusringhäälingu kodulehel asetsevale infole sihtotstarbeliste projektitoetuste kohta. Sealt vaatas mulle vastu mitte just eriti üllatav kuid siiski mõtlemapanev info.

Nimelt selgus, et ERR ei tee oma saadetes tavapärast ajakirjandust, vaid laseb oma saated vähemalt osaliselt kinni maksta sponsoritel. Kaitseväe peastaap on rahastanud Ringvaate filmigrupi hiljutist sõitu Afganistaani, Eesti Pank, Põhjamaaade Ministrite Nõukogu ja EAS toetavad saadet Kapital, Terevisiooni töötajate klipitootmise eelarvesse lisavad tubli süsti Maanteaamet, Sotsiaalministeerium, Majandusministeeerium ja Keskkonnaministeerium. Saadet Tööostija on ligi 750 000 krooniga läbi oma firma toetanud näiteks suhtekorraldusspetsialist Hannes Hamburg, kes sai osa sellest rahast tõenäoliselt töötukassalt või Euroopa sotsiaalfonist, jne, jne jne.

Ja enam ma ei imesta, miks need saated kohati nii igavad ja justkui otsitud teemadega on!

Iseenesest pole ju midagi taunitavat selles, et saateid raha eest tehakse. Isegi kui enamus saated nii tehakse. Kuid kahjuks paneb see vähemasti minul sügavalt kukalt kratsima, sest arusaaavalt pole siis neis saadetes loota ajakirjanduslikku erapoolikust, vaid pigem kellegile või millegile promo tegemist. Ma ei imestaks, kui Afganistaani saade sai üldse alguse USA saatkonnast, kes toetas Kaitseministeeriumi ja see omakorda peastaapi, et viimane saaks teha ETVs promosaate üllatest eesti meestest kaunis Afganistaani kõrbes, kus nagu mäletame polnud jutuks ükski probleem, vaid kõik mehed nagu iseenesest kiitsid olusid ja tööd! Elu nagu paradiisis!

Kui see pole propaganda, siis mis üldse on propaganda? Tekib küsimus, milleks siis veel vaja ETVd riigi eelarvest rahastada kui saab promosaadete eest niigi nutsu. Olgu, kirjutagu siis vähemasti saate alguses hoiatus: selle saate eest on maksnud peastaap või keskkonnaministeerum, seega saates käsitletakse nende organisatsioonide vaateid. Aga ei, vaatajale jäetakse mulje sõltumatust ajakirjandustööst. Ma ei räägi üldse põhimõttest, et ERR ei tohiks reklaamiraha vastu võtta, kuid nagu näeme teeb seda sponsorluse ja sihtotstabeliste annatuste näol sellegi poolest ja väga edukalt.

Sõbrad, nii ei sobi kohe mitte.

Tulles tagasi Vahur Kersna arvamusavalduste juurde, saan ma nüüd imehästi aru, kuhu on kont maetud! Mitte et ei osataks teha häid saateid, vaid ollakse lihtsalt harjunud vaimse prostituudi tööga ja kui vaja oma vaatajat tõeliselt rahuldada, ollakse selleks juba piisavalt täissöönud ja tülpinud, et midagi säravat varrukast tõmmata ja eetrisse paisata!

2 comments:

  1. Mis vahet seal on? Siin blogis võid ajada ainult sõltumatut ja oma vaatevinklist tulenevat juttu, kuid ikkagi jääb ka see jutt üheülbaseks Browni siblimisega õhu saastamiseks.

    Selleks, et säiliks kord, peab olema kõrgem ühine eesmärk mille suunas joonduda ja seda eesmärki tutvustatakse läbi propaganda mille puhul kehtib reegel, et mida rohkem on pappi mingi idee taga seda rohkem on seda meedias märgata.

    Lenin käskis haarata võimul olemiseks taristu, side ja propagandaruuporid. Sidega tegeleb eriteenistus, propaganda eest hoolitsetakse rahaga ja taristul hoitakse silma peal valimiste järgselt saadavate positsioonidega tüüri juures.

    Nii see on lihtsustatud ja toimiv valem. Kriitika ruuporite suunas on vastu tuult vee laskmine. Kollektiivis peitub jõud ja indiviidil jääb ainult üle kollektiiviga vennastumine, et ühiskonnas tegutseda. Tüli norimine on täiesti mõttetu tegevus. Tuleb valida pooled. ETV on otsustanud, et kui nad on profid, siis nad jäävad proffideks ja ei lase vett rahastajate vastu ning teevad tööd hambutult. Hambusse jäävad vaid Liis Haaveli sugused artistid kellega sahmerdamisest haaravad kinni eranditult kõik meediakanalid odava kuulsuse ja pädevuse illusiooni tekitamiseks rahva seas. Meil pole sõltumatust. Oleme sajandeid ilma selleta hakkama saanud ja saame ka edasi.

    Meie väärtus on maavarades ning odavtööjõus, mida eliit vajab võimulpüsimiseks. Kõik muu on ainult tsirkus mõjuvõimu laiendamise ümber.

    Reformistid on võtnud käsile ETV ja Kersna on pandud tanki ning heausklik Kalev võimendab antud teemat omal moel. Kas see on hea või halb ei ole minu asi hinnata, kuid see näitab, et oleme süsteemis ja hingame koos ühe taktikepi järgi. Tegelikult ongi nii, et vaatamata ETV hambutusele on ta lõuad siiski tugevad ja mannapudru läheb sealt ikka alla, et klähvida saaks. See häirib ja seda püütakse läbi Kersna suunata.

    ReplyDelete
  2. Ja elavat näidet Eesti bloginduse silmakirjalikkusest võib näha tuntud suusablogi pidajalt, kes läks üle kommentaaride kustutamiselt eelneva tsenseerimiseni, nagu näha allolevas kommentaaride stenogrammis milles viimane osa on olnud nagu näha järjekindla tsenseerimise ja kustutamise ohver blogi pidaja poolt. Pole meil siin vaba sõna - on vaid huvid.

    ...lerits ütles...
    Ma pean kahetsusega tõdema, et siin võtavad sõna inimesed, kes ilmselt leiavad õigustust ka Savisaare rahaküsimisele Venemaalt. ...

    Savisaarlik käitumine on ka siin minu rullsuuskade teema taaskergitamine. Savisaar armastab ka pseudoteemadega asjadelt tuld kõrvale juhtida: kas ettekanne oli suuline või kirjalik, avalikustage, mida ma rääksin Aegiga, jne. Kordan siin veel kord, kui te ei ole vaevunud asju selgeks tegema ja tulete siin uuesti aga lahmima: sain rullsuusad neli või viis aastat tagasi tänu tollasele ESLi juhatuse liikmele Aivo Pärnale (minu omaaegne koolivend Tartu 2. keskkoolis), kes küsis pärast suverulli võistlust, kas mul rullid on, ja kui ütlesin, et ei ole, siis ütles, et tule minuga kaasa, viis mu telki, kus kasutatud rulle müüdi, ja kui olin tema pealekäimisel ühed välja valinud (nendega oli sõitnud Frode Estil), siis ütles ta Silja Suijale, et pangu need tema nimele. Suija kirjutas vihikusse vastava summa. Need on sponsorluse korras tasuta saadud rullid, nagu on Eesti suusatajatel sponsorluse korras tehasest tasuta saadud suusad. Aga vahe läheb siit - ja siin teevad selle teema tõstatajad olulise möödapaneku -, et erinevalt suusatajatest ei ole mina sponsorluse korras saadud varustust maha müünud ja selle pealt teeninud. Teema tõstatajate totaalne möödapanek seisneb selles, et nemad seda olulist vahet ei tee ja võrdsustavad millegipärast (rumalusest? pahatahtlikkkusest?) sponsorluse korras rullide saamise nende mahaärimisega.

    08:51


    Anonüümne ütles...
    Pole neil lepingus sellist punkti, et vanu suuski müüa ei või

    09:41


    Priit Pullerits ütles...
    ...see selgub Fischeri tehase saadetavast vastusest. KŠV-l oli vanade suuskade saatus küll lepingus täpselt reguleeritud.

    09:52

    Anonüümne ütles...

    Anonüümne ütles...

    Anonüümne ütles...

    PP ei pidanud oma hariduse eest maksma, sai nö sponsorluse korras, et riigi ja rahva hüvanguks tööd teha. Ja mida teeb PP nüüd?! Annab põhitöö kõrvalt isikliku materiaalse heaolu eesmärgil loenguid ja koolitusi ning suvatseb selle eest isegi raha küsida. Samas võtab riigi ja rahva hüvanguks tehtavaid tegevusi (olümpiaraamatu kirjutamine) haltuurana.

    PP nentis õigesti, et "ühtki ebaeetilist käitumist ei saa õigustada pragmaatiliste ja materiaalsete ja eriti omakasupüüdlike kaalutlustega". See, milliseid kommentaare me näeme PP vabast ajast (sic!) peetavas blogis, on ajakirjanikuhärra senise tegevuse peegeldus lugejate silmis.

    09:54

    Anonüümne ütles...

    hale kustutamismaania on ppl. suija müüs sponsirulle ja pp nägi seda 4-5 aastat tagasi, kuid kuna sai tasuta ka endale siis oli tookord tollest faktist vait ja ei tauninud seda tegevust. haledalt silmakirjalik oled! talvik sõimas kah tammsaare pargis eestlasi lammasteks laulva rev ajal ja teda ei võta keegi enam tõsiselt sest ta müüs oma hinge punastele, kuid kellele on müüdud pp ja rm hinged? kes on meie praegune kremli ööbik on siin teada juba aastakümmend!

    10:09

    10:53

    11:13

    Kommentaari modereerimine on sisse lülitatud. Kõik kommentaarid peavad blogi autori poolse heakskiidu saama.

    ReplyDelete