Wednesday, January 19, 2011

Innar Mäesalu, Jüri Jaanson ja Kaja Kallas – Ansipi lemmikud uude Riigikogusse!!






Hiljutine Riigikogu valimisnimekirjade avaldamine tõi mängu palju põnevaid uusi tegijaid. Ennekõike torkasid mulle silma reformarite seast kolm persooni, legendaarne sõudja Jüri Jaanson, Võru piirkonna esinumber Innar Mäesalu ja koos Ansipiga plakatitelt vastu särav Kaja Kallas Siimovna.

Jüri Jaansoni teavad kõik eestlased, seega pole justkui tema puhul millestki rääkida. Siiski-siiski. Minu arvates on Jaanson pull kuju just seetõttu, et tema abikaasa ja treener Tatjana asutus just mullu enne kohalikke valimisi, pärast pikaaegset flirti Keskerakonnaga, just sotsiaaldemokraatide ridadesse. Nüüd vastas Jüri siis Reformierakonda astumisega. Võiks arvata, et peresiseselt on maailmavaated ikka täiesti vastandlikud, kuid eks tegelikult ole küsimus vaid rahas ja töös, mida üks või teine erakond on peibutuseks lubanud!

Jaansoni rahaline seis pärast tippspordist loobumist on mõistagi kurb. Vaid invaliidsuspension. Seega pole imestada, et Jaanson Reformierakonna Harju piirkonna koosolekul soovis Pärnust kohalesõitmise eest saada hüvitust ka bensiini eest, rääkimata muu valmiskampaania kinniplekkimisest. Sest tema seda omal toel ei suudaks. Räägitakse, et Jaanson on olnud sportliku Ansipi kinnisidee juba aastaid, seetõttu on ta ka regionaalses nimekirjas Anspi järel nr2 – et igal juhul Riigikogusse heale palgale saaks. Justkui peaministri tänu senise panuse eest Eesti rahva spordinärvi kõditamisele. Vastu nõutakse vaid õigel ajal õigele nupule vajutamist! Jaansoni puhul on fenomeniks ka kindlasti see, et mees ei suuda selgelt rääkida, seega ei tea ei mina ega paljud teised, kas ta ka mõelda oskab. Loodan siiski, et sümpaatse olemisega Jüri ennast tõestab! Kuid miks ikkagi Jaanson Rapla- ja Harjumaal kandideerib? Kuuldavasti kahel põhjusel: et ta Pärnus kandideerivalt Rein Langilt hääli ära ei võtaks ja et samas saaks Ansip garanteerida tema Riigikokku sissevedamise ükskõik palju ka Jüri ise hääli koguks.

Teine põnev tegelane on Innar Mäesalu, keda tean ka isiklikult Concordia Ülikoolis õppimise ajast. Tegu on väidetavalt teise Ansipi iskliku lemmikuga, kes samuti nakatunud spordipisikust ja kellega Ansip väidetavalt nii mõnigi kord rattaga Tartust ämma juurde Võrru vurades on kohtunud ja aega veetnud.
Mäesalu, keda on varem pakutud nii Võru Maavanemaks ku ka Võru Linnapeaks, eripäraraks on tema perfektne inglise keele oskus tänu ameerika ülikooli lõpetamisele, samuti hea analüütiline võime, mida mees on enne poliitikasse tulekut praktiseerinud pikalt erinevatel maailma börsidel iseseisvalt mängides ja omale varandust kogudes. See pole tavaline mitte vaid Võrus vaid ka Toompeal. Mäesalu kasuks räägib ka tema kokkupuutumine reaalse eluga, seega pole ta ei poliitnohik ega ka karjerist nagu võib arvata mõnest tema kõrvalkandidaadist. Mäesalul pole ka kommunistliku tausta, kuid on siiski kunagise nõukogude miilitsakooli paberid – osales ta ka näiteks miilitsavormis Toompea kaitsmisel Interrinde võimuhaaramise päeval, seistes Savisaare seljataga!
Võib arvata, et Mäesalu Võru piirkonna esinumbriks seades tahtis Ansip talle sillutada teed suurde poliitikasse, kus mehelt loodetakse suuri tegusi.

Ja nüüd siis Kaja Kallas, Siimu tütar. Tubli naisjurist pidi isa ja onu Andruse pealekäimisel oma senisesse karjääri pausi tegema, sest Reformierakonnas nappis kenasid naiste nägusid! Ja see on valimistel oluline argument! Ja taas garanteeeris Ansip Kaja sissesaamise nii erakonna üldasetuse (21) kui ka piirkondliku asetuse (3) alusel. Ma pean Kaja toredaks neiuks, olles nooruses temega ka kokku puutunud lähemalt. Kindlasti pole ta loll, kuid siiski, mis on tema ambtsioonid poliitikas? Ka palga pärast pole selline valik realistlik. Siiski, Kaja Kallase ettepanek siseringis, hakata valmiste eel organiseerima noortele diskosid, jms, paneb uskuma, et neiu asja tõsiselt võtab! Ja küllap on temast ka Riigikogus rohkem kasu kui kulunud Maripuust, seda kindlasti!

Kõige selle taustal, kus Ansip tõstab oma lemmikuid Riigikokku, olgu siis põhjused ükskõik mille alusel kaalutletud, on kummaline, et Reformierakonnast kostavad hõiked, et Ansipil endal pole suurt aega valmiskampaaniaga tegeleda. Ei enda ega kollegide hüvanguks. Põhjuseks igal nädalavahetusel kusagil toimuvad suusamaratonid. Nojah, tubli mees, kes teab, mida elult tahab ja saada on!