Monday, November 29, 2010

Kes on tegelik EV president?





Meile kõigile on tuttav retooriline küsimus, kes on Venemaa tegelik president. Mõistagi on selleks V.Putin, mis siis, et kõigest peaministri ülesannetes.
Kuid palju vähem on arutletud selle üle, kes on Eesti tegelik president. Meediakajastuste järgi pole kahtlustki, et selleks on Evelin Ilves, tõsi, koduperenaise ülesannetes.

Evelin figureerib meedias sada korda rohkem kui tema kõhnunud (loe: tervislikult kõhnaks näljutatud) mees. Asi polekski nii hull, kui Evelin ainult moodi viljeleks, viiulit harjutaks, rulluiskudel võistleks, koolitoidu menüüsid kavandaks, jms kui ka tema mees..andke andeks, mis ta nimi oligi....Toomas, ka vahest midagi sisukat välja ütleks.

Aga võta näpust, mitte ainult, et Evku kõike teeks ja jõuaks, paraku pärinevad ka ainsad presidendiväärilised mõistlikud ideed ja algatused temalt. Ja ühes võib olla kindel: need proua algatused on ka tegelikult tema omad, presidendi omad pärinevad aga ilmselgelt tema meeskonna, olgu siis teise Toomase või mõne muu kantseleitöötaja ideedepagasist. Ah, jaa, äsja oli tast taas kuulda, kui härra kuulutas välja riigikogu valimised)).

Minule isiklikult tundub, et järgmisel korral poleks mõtet presidenti enam soo järgi valida. Võiks valida energiahulka, ideede rohkuse ja tegutsemisvisaduse järgi. Ja kui ta nimi on koalitsioonis kokkulepitud olema Ilves, siis olgu eesnimeks vähemasti Evelin.

Toidupank on suur mull, kahjuks ei enamat!



Eestis on tuhandeid nälgivaid inmesi, kes vajavad igapäevast abi ja meil on see võimalus neid toita, kui asetame kauplustes asuvatesse kogumispurkidesse mõne ülejääva sendi.... – umbes nii kõlab Toidupanga reklaam kauplustes. Sponsorid on Rimi, G4S, jne. Südamlik. Just selle aktsiooni ellukutsumise eest nimetas Laine Jänes Eesti aasta kodanikuks mündikogumiskampaania käivitaja hollandlane Pieter Boerefijni. Geniaalne! Ilma irooniata!

Tahtmata kuidagi kritiseerida ilusat algatust, julgeksin aga tõstatada siiski küsimuse selle ettevõtmise tulemuslikkuse kohta. Pieter ise märkis Terevisioonis, et kogusmipurke on üle eesti mõnikümmend, ja seni pole olnud põhjust mitte ühtegi neist tühjendada))).

Arvestades tavaeestlase ihnsust ja seda, et tõepoolest on abivajajaid rohkem kui selle pakkujaid, siis võib eeldada, et iga kolmeliitrisesse purki koguneb ca 1000 krooni umbes poole aastaga. Üle Eesti kogutakse siis kokku ca 20-40 000 krooni. Ilus. Aga seda on siiski vaid umbes sama palju kui ühe ETV poliitikasaate helistajate poolt rahvusringhäälingule ja telefonioperaatorile makstav summa, kus hääletatakse nädalast nädalasse teemal a’la “kas poliitikud on tolvanid või päris totud”.

Kui nüüd kujutada ette, kuidas seda mõndakümmet tuhandet mitmele tuhandele nälgivale inimesele jagatakse ja igaüks saab aastas ca 10 krooni lisaks, sest ülejäänu neelab jagamiskulu, saame aru, et tegu pole just kõige läbimõelduma projektiga.

Tekib küsimus, millest selline suur kära ja au, kui tegu pole ju veel ollagi? Minu teada kogutakse kaubanduskeskustes juba aastaid kodututele kassidele raha ja need summad on samas suurusjärgus……

Eesti vajab oma Wikileaksi!



Jah, ma olen veendunud, et ameeriklaste poolt tagaotsitav Wikileaksi asutaja on väärt Nobeli rahupreemiat. Just seetõttu, et ta aitab tõmmata võltsdiplomaatia katte maailma välispoliitika asjajamiselt. Vangilaagrid, demokraatia naeruvääristamine, teiste riikide ja isikute alavääristamine ja sildistamine - see kõik on tänapäeval avalikult tabu, mille eest igaüks meist võiks saada karistada, kuid salajastes võimukoridorides on see endiselt igapäevane domineeriv praktika. Ne poimannoi, ne vor, ütleb vana vene kõnekäänd!

Kui kiskuda maha salastatuse müürid, sunnib see osasid ametnikke tagasi astuma ja hävitab nii mõnegi poliitiku karjääri. Kuid tulemuseks võiks olla uutel, senisest delikaatsematel alustel toimiv välispoliitika. Maailm muutub tänu Wikileaksile kindlasti kokkuvõttes turvalisemaks paigaks, sest väheneb tõenäosus, et keegi su „sõpadest“ on su selja taga sulle sõja kuulutanud võib tegeleb sihikindlalt õõnestustustööga. Olnuks meil juba 1940 aastal Wikileaks, mis avanuks MRP tagamaid, olnuks ehk ka meie riigi okupatsiooni kulg teist nägu.

Ka Eesti vajab oma Wikileaksi. Kahjuks on aga kapo teinud kõik, et innod-irjad, madissonid jt potentsiaalsed lekitajad ühiskonnas naeruvääristada ja ellimineerida. Sest ka meie ühiskonnas on palju räpast, ilgeid kokkuleppeid ja lihtkodanikke võimule ohvrikstoovaid otsuseid. Seega peaks ka meie oma wikileaks asuma Eestist väljaspool, tegema vajadusel kasvõi koostööd mõne teise riigi luurega. Ainult nii on võimalik inetusi päevavalgele kiskuda.

Kas see tõepoolest oleks ohtlik Eesti julgeolekule nagu armastavad enda kohta rääkida praegu pange uppunud jänkid? Ei, see on ohtlik ainult nendele inimestele, kes on võtnud vastu inimsusevastaseid või ebademokraatlikke otsuseid. Ma näiteks loeks sealt huviga, kuidas Paet ja Ansip raporteerivad USA valitsusele, et "Gruusia suunal hoiame kurssi, nii nagu kästud" ja "Abhaaslasi peame vankumatu järjekindlusega maskeerunud venelasteks", sest nii soovitab USA julgeolek ja Briti salaluure topeltagent Kross.

Kes oleks see mees või naine, kes sooviks kandideerida järgmise aasta Eesti aukodaniku tiitlile, aidates lekitada valitsuse, koalitsiooniparteide, kapo, kripo jt salastatud paturegistreid?!