Friday, September 3, 2010

Kes nahistab Eesti kroonid?

See küsimus on mind vaevanud juba pikka aega. On ju valitsus teatanud, et need vahetatakse eurodeks ja kroonid lähevad utiliseerimisse. Aga ikkagi, mis saab siis kui prügiks läheb ainult osa kroone? Kes hakkab neid rahapakke üle lugema ja järelvalvet teostama?

Ma pigem pakuks oma rikutuse tasemelt, et suur osa kroone rändab utiili asemel Neinar Seli vms võimu rahakoti hoidja kätte, sealt vahetakse need aja jooksul ringiga veel paar-kolm ringi järjest eurodeks (saab ju kroone eurodeks vahetada veel palju aastaid) ja nii rikastuvad tänased võimurid veel mõnesaja miljardi võrra.

Kui asi nii poleks, tahaks küll hirmsasti teada, mil moel see kroonide ülelugemine ja utiliseerimine toimuma hakkab. Kas keegi teab?

Riik ja linn võiksid koha vahetada!

Nüüd siis valimised ukse ees peagi ja ka mul mõtted taas peas jaheda ilma tõttu liikuma hakanud. Nimelt olen oma peakeses vaaginud pikalt, kas Eestile tuleb kasuks Savisaare- Reformi jätkuv (igvene?) vastasseis ja ühine Eesti jagamine või hoopiski see kui ükssama erakod saaks võimu nii pealinnas kui riigis.

Ja vaagisin mis ma vaagisin, ikkagi tundub, et vastaseis on parem. See tagaks lihtsalt rohkemate inimeste huvide esindatuse poliitikas. Sest populistid on mõlemad parteid, ahned samuti. Seega pole vahet. Ja põhimõtteliselt on nende erakondade vaated ka aastate jooksul oluliselt üksteisele lähenenud. Ei ole enam vasak- ja parempoolseid vaid kaks suurt keskparteid. Lihtsalt ajalooliste nimedega.

Kuid vahelduse mõttes võiks eelseisvaid valimisi silmas pidades soovida, et need kaks suurpartied kohad vahetaks. Keskerakond võik saada moodustada valitsuse (koos sotsidega) ja Reform võiks tulla võimule pealinnas (mõne aja pärast). Eks siis oleks nii siiin ku seal värskeid tuuli oodata ja lõpeks oleks ka näha, mida üks või teine lisaks suurtele sõnadele esimese asemel ära teha suudab!