Tuesday, January 26, 2010

Vene foobia on Kapost jõudnud ka meediasse

Või kuidas teisiti tõlgendada artiklitesadu, mis vallandus pärast Eesti ajakirjanike Moskvas konverentsil käiku (http://www.postimees.ee/?id=216404).

Mis siis ikkagi juhtus, et asi sellist lärmi väärt on? Kas tõesti on tegu hinnaliste kingitustega, mida ei sobiks vastu võtta? Kas see kingitus kuidagi mõjutab meediat Venemaast kirjutamisel? Kas üldse Venemaa on huvitatud, et temast Eestis hästi kirjutataks või peab seda vähemasti realistlikuks eesmärgiks odavaid lauaarvuteid kinkides????

Mulle tundub, et siinkohal on tegu varasemate Kapo foobiate ärakasutamisega kadedate konkureerivate meediakanalite poolt. Sest no nii puuduliku ajutegevusega nagu on seda AK allikad või kogu teema ülespuhujad, annab ikka tahta!

Olen Venemaal pidev külaline, tunnen ka sealseid ajakirjanikke ja PR-inimesi. Ka Putini ihuajakirjanikke. Ja seepärast tundub mulle kogu see jutt naeruväärne. Kui Venemaal üldse selle meediakonverentsi korraldamisega mingi salaeesmärk oli, siis pigem oli see ette teadmine, et need kingitused Balti riikides sisemisi pingeid loovad)). Aga ma siiski arvan, et neis arvuteis pole ei nuhktarkvara ega ka muud sõjakunsti, sest ka konverentsi korraldamine oli ennekõike suur raha korraldajatele ja kontaktid ning lisaks on Medvedevi kabinet asunud Venemaast veidi avatumat muljet jätma kui Putin seda tahtis ja suutis.

Huvitav on ka see, et RIA Novostit nimetatakse Eesti meedias "kohati" Eesti vaenulikuks kanaliks. Tekib paratametult küsimus, miline on siis "laus" Eesti vaenulku ja "kohati" Eesti vaenuliku kanali määratlus? Ja mis on üldse Eesti vaenulikkus? Mulle isiklikult tundub, et Eesti vaenulikkuseks võiks pidada ka enamust seadusega tagatud sõnavabadust praktiseerivaid Eesti väljaandeid, kus ikka ja jälle meie riigi või valitsuse aadressil on kriitikat tehtud!! Sealhulgas ka Postimees ja isegi AK ehk ETV!

On veel üks oluline aspekt, mida suheldes Venemaaga tasuks silmas pidada: altkäemaksud ja meelehea on sealses kultuuris sama loomulikud kui meil viisakus uksel kätt anda. Ja ükski endast lugupidav PR-firma ei tee Venemaal ühtegi üritust ei poliitilisel, ettevõtete ega muul tasandil kui meelehea jagamine poleks eelnevalt hästi läbi mõeldud. Nii nagu ka õige venelane tuleb alalti külla koos kingitustega. See on tava, millesse paranoiliselt suhtumine näitab vaid meie endi piiratust.

Sõbrad, võite need lapakad mulle tuua!!

Kasiinode uus tulek toimub läbi pokkeri!

Alles see oli, kui kogu Eesti meedia aastaid nuttis kasiinonduse kahjulikkuse üle. Hasart, Viiol, enesetapud, suured peretragöödiad, hasartmängu sõltlaste tugikeskus, Max Kaur - need oli viimase kümnendi kasiinonduse märgusõnad. Kõik teadsid, et kasiinod on pahad ja ka kasiinoettevõtjad olid võimetud protsessi läbi PRi enda kasuks pöörama.

Nüüd aga üle öö on kõik teisiti, sest leitud on uus kaval turundusnõks: inimesi õpetatakse mängima pokkerit. Süütu mäng, mida võib ka kodus köögilaua taga mängida või internetis, meelitab meid igas telekanalis taas kasiinode võlumaailma kiikama. Justkui juhuslikult. Ringvaade ja Pealtnägijagi ei hooli enam oma kanali sotsiaalsest hoiakust vaid kiidavad pokkerit täiega. Meedia näitab Müürseppa jt staare pokkerilaua taga, me juba elame neile kaasa….

Pole midagi öelda: seda, mida ei suutnud eesti kasiinod ja nende PR-abimehed aastatega, tegi suur pokkeriportaal oma PR-iga vaid mõne kuuga! Ja eksivad need, kes arvavad, et pokkeril pole kasiinodesse suhtumisega midagi ühist – kui armastad pokkerit, siis on sul ikka väga raske pidada ka kasiinosid ja hasartmänge saatana sigitisteks!!