Saturday, June 4, 2011

Litsiks vastu tahtmist


Ma arvasin, et hakkan ettekandjaks, tunnistas kohtusaalis pisarsilmil 22 aastane neiuke, keda väidetavalt oli vale tööpakkumisega ahvatletud, orjastatud ja kupeldatud Kreekasse seksiorjaks. Kohtusaalis oli kuulda kaasaelavaid nuuksatusi. Prokurör hõõrus heaendeliselt pingi alla käsi, sest tunnistaja oli jäänud ka esmasel kohtueelsel ülekuulamisel politsei poolt antud soovituslike ülestunnistuste juurde. Ainult Sass, keda orjastamiskatses süüdistatavana üle kuulati, ei mõistnud, kuidas seesamas neiu poole aasta eest töökuulutusele vastates, kolmel korral kohtudes ja seejärel rõõmsalt koju asju pakkima rutates, võis tõepoolest arvata, et nude baarides tööle hakates teenib ta pealt 200 000 eesti krooni vaid ettekandjana.


Mitte, et ma oleks inimkaubanduse pooldaja, kuid mulle pole kunagi meeldinud tõe väänamine pisarate ja kaastunde väljapressimise eesmärgil. Seepärast pole ma ka ilmselt sobinud poliitikuks. Ma tean, et kusagil nende kurblugude seas, mida poliitikud, naisaktivistid ja prokurörid meile jutustavad, on ka tegelikke kaastunnet väärivaid episoode, kuid enamasti on need lood siiski lavastatud. Kusjuures politsei ja prokuratuuri, sageli ka lapsevanemate mahitusel. Mitte keegi neist ei taha uskuda, et see kena silesäärne, hiljuti medaliga keskkooli lõpetanud neiuke, kel olemas oma peika ja perspektiiv saada haritud spetsialistiks, oleks valmis enda keha vabatahtlikult müüma. Ma vabandan, ent 99% juhtudest on see kõigi soovijate kiuste just nii! Kust ma tean? Ei ütle, kuid kinnitan, et oman vastavat võrdlusbaasi.

Olles ka ise tööandja, olen samade neidudega kokku puutud päris mitmel tegevusalal. Ikka ja jälle on vanuseks 18-22, sooviks palju raha ja ruttu. Olen sellest tuttavatele lõbusaid lugusid pajatanud, kuid tegelikult on see päris jube: viimase viie aastaga pole mul olnud vist ühtegi selles eas naisalluvat, kes poleks minu tagant varastanud või seda vähemasti üritanud. On ette tulnud kaklusi isadega, kes keelduvad ülevaatamast oma imearmsate võsukeste räpaseid töid paljastavaid videosid, jne. Iga isa jaoks on tema tütar pühak, või vähemasti eksimatu, kuid minu jaoks tavaline nägus suli. Jah, Eestis võetakse võimalusel paju vähem kui Venemaal näiteks, kuid vargus on vargus. Ja ma kinnitan, et kõik need neiud on olnud kõrgharidust omandamas, mitme võõrkeele valdajad ja silmipimestavad kaunitarid.

Naastes inimkaubanduse legendide juurde, möönan, et ärilisest seisukohast on naiste petmine, orjastamine ja kupeldamine lausrumalus, seega ka mitte tõsiseltvõetav. (Vabandan koheselt ka Marianne Mikko ees). Peamine põhjus, millega oma väidet kaitsen, on selles, et seni, kuni uksetaga on kümneid ja sadu neidusid, kes valmis oma ihu müüki panema, pole ühelgi vahendajal mõtet riskida kellegi sundimisega. Ja nii täpselt see ka reaalses elus on.

Ma soovin meie agaratele prokuröridele head õnne, et leida mõni loll, kes ka tegelikult uskus, et kümneid kordi eesti keskmisest suurema palga peale minnes hakkab ka töötama toateenijana, vms. Mina sellist lolli naist oma ihusilmaga veel näinud pole. Aga ega keegi keelagi otsida musta kassi pimedast toast, kus seinas vabadusega ühendav salakäiguke, kui otsijale selle eest just makstakse.

5 comments:

  1. Miks petta, kui vabatahtlikke jagub - sest need vabatahtlikud tahavad palka saada. Enamasti petetakse just naiivseid ja nõrku (st näiteks puudega inimesi või selliseid, kellel pole mingit sotsiaalset tugivõrgustikku ega kanget iseloomu ja kelle võibki Soome kuskile korterisse kinni panna). Aga muidu on sul ilmselt õigus.

    Ahjaa, nende noorte ja piltilusate neidude koha pealt - meeste jaoks tähendab piltilus enamasti seda, et seal on ohtralt raha eest ostetavat välimust (kunstküüned, jumestuskreemid, juuksepikendused või blondeerimisvahendid, kunstripmsed jms) ja nad on ka igas muus mõttes materiaalsele poolele orienteeritud. Kuskilt peab see raha ju tulema. :D

    ReplyDelete
  2. Kas nõrk tähendab sellist inimest, kellel pole samasuguste sutenööride hulgas varem kujunenud tugivõrgustikku?

    Sel juhul me peame 99% muust ühiskonnast nõrgaks.

    ReplyDelete
  3. Mõtlesin sellega seda, et ohvriteks valitakse inimesi, kelle puhul on väiksem tõenäosus, et neid taga otsima hakatakse. Keegi ei hakka Armin Karu tütart röövima, et teda litsimajja tööle panna, sest talle pole seda raha vaja.

    P.S. Üldistasin vist enne liigselt, sest oleksin paari tunni eest ka ise 50 senti vähem raha tagasi andnud ja peaaegu petmises osalenud. Kui õhkõrn võib olla see piir.

    ReplyDelete
  4. Rents kuule, sul on meestest kuidagi lahmiv ja labane arusaam. Üldistad enda oma pealt või mis?? Ära tee!!!

    ReplyDelete
  5. Minu mees ei kasutaks naist kirjeldades päris kindlasti sellises kontekstis väljendit "silmipimestav kaunitar" - tolle lause eesmärgiks oli ju näidata, et üldiste kriteeriumite järgi on tegu inimesega, keda tuleks usaldusväärseks pidada. Minu jaoks ei tõsta usaldusväärsust ei silmipimestav ilu (whatever that means, aga tihti tähendab see seda, et inimene on harjunud saama kõike, mida ta tahab) ega haridus (haridus on vahend, hariduse omamine või omandamine ei näita muid iseloomujooni peale järjekindluse ja mõningase intelligentsi, mis pole varastele kuidagi vastunäidustatud).

    Üldse, miks peaks kellegi heaks töötama AINULT "silmipimestavad kaunitarid"? Kui keegi nii ütleb, eeldan ma, et ju on tegu ametiga, kus väline pool on miskipärast samuti väga oluline. Millises ametis on korraga vaja kõrgharidust ja SILMIPIMESTAVAT välimust, eliitprostituutide puhul ehk? Ja Eestis tõesti eelistatakse üldiselt esindusfunktsioonis nö tuunitud ilu, kui tegu pole just pangatelleriga vms. Ja seda olenemata sellest, kas personalijuht on mees või naine.

    ReplyDelete