Tuesday, September 7, 2021

Kümme+1 soovitust valimistel kandideerijatele ehk kuidas võtta valimistest maksimum !?


 

Valimised on õnneks alati tulemas.

Ja alati leidub ka entusiastlikke inimesi, kes avastavad end olevat kaasatud mõnda nimekirja, kus nad enam päris täpselt ei tea, mida neilt oodatakse ja mida edasi tegema peaks.

Kas ja kui palju jagada visiitkaarte ja märke?

Kas kirjutada valimislehes artikkel?

Kas postitada oma värviplakat postkastidesse ja kleepida ka prügikastile?

Mis aitab ja mis mitte?

Olles aastate jooksul aidnud kaasa mitmete erakondade ja valimisliitude võistlustele ja olles näinud nii magusaid võite kui nappe ja kibedaid põrumisi, tahaksin siinkohal ulatada tagasihidliku abikäe just neile inimestele, kes on võtnud vaevaks ja usuvad, et just neil on vastused ja ressursid homse Eesti paremaks muutmiseks oma kodukandis.

Ühesõnaga: te tahate eelseisvatel KOV valimistel saada rohkem hääli kui teie konkurendid vastasnimekirjades!


  1. Tehke vahet, kuhu parasjagu kandideerite!

    Vabandust, aga ikka ja jälle, juba 25+ aastat näen, et inimesed ei tee vahet riigikogu ja KOV valimistel! Kui ka Sul sellega raskusi on, siis kordan üle: KOV valimisi ei võideta reeglina riigieelarvelisi või välispoliitilisi avaldusi tehes!

    KOV valimistel tuleks fookuses hoida ÜKSNES kohaliku elu paremaks muutumise algatused.

  2. Vältige emotsionaalset kaasaminemist kindlate kaotajatega! Võimalusel valige külma peaga parim nimekiri, millel on võiduvõimalused ja mis arvestaks ka Sinu soovidega.

    Selle soovituse taga on eeldus, et Sa tõesti tahad võimu juurde pääseda ja midagi konkreetset muuta.

    Kui Sa aga tahad lihtsalt toetada mõnda sõpruskonda või maailmavaadet või väärtuspõhist tegevust ja seetõttu oled andnud nõusoleku kellegi nimekirja oma nimetähtedega pikendada, siis pole see soovitus mõistagi relevantne.

    Kuid siis pole Sulle ka võitmine ilmselt nii oluline, kuivõrd meelsuse demonstratsioon.

    Neid kahte asja ei tohiks segi ajada.

    Võiduvõimaluste hindamine on aga oluline ressursside targaks planeerimiseks.

    Kui vastastel on kasutada Boing-lennuk (Keskerakond Tallinnas), mis on senijani alati lennanud 10x kiiremini kui sinu meeskonna käsutuses olev Paz-buss (Rohelised Tallinnas), ning sellest kiirusevahest on piisanud, et saavutada ainuvõim, siis ei tasu endale teha illusioone ega kulutada aega bussiaknast lendamisharjutuste imiteerimisele.

    Tasub hankida ka lennuk.

    Või raharaiskamisest loobuda.

    Võidusansside hindamisel tasuks kasutada vähemasti kahte indikaatorit.

    Avalike arvamuse küsitlusi (või senist jõudude vahekorda) ning antud valimiste kontekstis koostatud põhisõnumi tugevust ja selgust.

    Minu kogemuse järgi on eelistatav alati erakonna või nimekirja senine positsioon, sest erakondade põhivalijad on suht ustavad oma brändile.

    Uus, tugev ja selge sõnum võib aga edu ennustamisel kaalukeeleks osutuda siis, kui skandaalid on mõne põhitegija valijaskonda kõigutanud ja uut muutuse sõnumit esitavad väga tugeva karisma ja positiivse renomeega inimesed.

    Neid tuleb Eestis ette haruharva. Nii, et....

    Kuid mida tugevama nimekirja Sa valid, seda väiksem on tõenäosus, et nad sinu ideedega arvestavad.

    Kujutage ette, et teie linna/alevi territooriumil on 5ha metsatukk, kuhu osad valimisnimekirjad tahaks ehitada kultuurimaja, teised rajada juurde parkmiskohti, kolmandad püstitada uued elamud, neljandad kujundada pargi, viiendad rajada spordiväljakuid ja kuuendad anda loa paberivabriku rajamiseks.

    Kui metsa sälitamine on Sulle isiklikult tähtsaim põhjus kandideerimisel, siis tasuks see teema oma nimekirja juhtidega veel enne paati hüppamist selgeks rääkida. Kuni sinnamaani välja, et kui tuleb moodustada tõenäoline koalitsioon pabrivabrikut pooldava nimekijaga, siis milliseks kompromissiks oldakse valmis.

    Tuleks teha kirjalik protokoll, et lubadused saaks fikseeritud.

  3. Vältige musta-PRi, korruptsioonitondiga ehmatamist!

    Kuigi osadel erakondadel on seda senini raske mõista, siis 30 aastat iseseisvust on suuremale osale valijaskonnast korduvalt ja veenvalt tõestanud, et vahet pole, kes on pukis, alati saab neile ette heita avaliku raha isiklikuks hüvanguks kasutamist.

    Seda teemat enam ammu ei osteta.

    Seepärast töötab korruptsioonijutt peamiselt vaid elukogematute noorte (16-25) kaasamisel.

    Musta PRi (vaata kui suur siga see seal on!) teine probleem on, et osaliselt saavad poriseks ka pasaloopija käed ja nägu.

    See ei tähenda, et teie nimekiri ei peaks mõne potentsiaalse valupunkti kommunikeerimisega vaeva nägema! Ikka peab! Kuid soovitavalt nii, et teie enda kõrvad kellegi personaalses mustamises otseselt välja ei paistaks.

    Siin on veel üks nüanss.

    Tihti arvatakse, et kui „meie pundis“ on kellegi vastase isiklik demoniseerimine või mahategemine meile edu andnud (oravad ja Isamaa tagusid Edgarit nn vene agendi teemaga palju aastaid), siis tähendab see, et sama stiil veenab ära ka kõhklejaid.

    Mulle tundub, et pigem mitte. Omad valivad ikka omi ja püsivalijad oma lemmikbrändi, kuid kõhklejad pigem ei tule nii kergelt kaasa odavate sildistamiskampaaniatega.

    Nad otsivad tummisemat sisu.

  4. Lubage muuta midagi, mis läheb paljudele inimestele päriselt korda ja milles teil isiklikult on kompetents!

    KOV valimistel, nii nagu ka kõigil muudel, on vabalt saadaval ca 1/3 häältest. Need on inimesed, kes pole otseselt ühegi erakonna põhivalijad, vaid eelistavad iga kord teha otsuseid vastavalt olukorrale.

    Selleks, et see olukord teid soosiks, peaksite positiivses võtmes suutma sõnastada võimalikult suure valijaskonna võimalikult teravalt tunnetatud probleemi ja PAKKUMA SELLELE VEENVA LAHENDUSE.

    Kui Sa ei tea, mis on need probleemid, siis saatke välja küsitlusankeet 1000 inimesele, seiske poe juures või lasteaia väravas ja paluge, et inimesed teile neil teemadel südant puistaks.

    Kasulik võib ka olla kohalikus meedias korduvalt tõstatud murede analüüsil.

    Kui teema leitud, tuleks eelnevalt seda elanikele PÕHIPROBLEEMINA tagasi peegeldada. Seejärel aga tuleb pakkuda PAREM LAHENDUS!

    See on nii keeruline paljudele nimekirjadele, et siin tavaliselt jookstaksegi kokku.

    Kritiseeritakse, et linn ehitab potjomkini rattateid maanteedele värvitriipe tõmmates, kuid ei suudeta ise veenvalt näidata, kuidas, mis ajaga ja raha eest nemad ise paremad teed ehitaks.

    Valija ei ole loll.

    Kuid kui Sa ise oled rattur, maanteede projekteerija vms, mis võimaldab lihtsurelikel uskuda, et Sa päriselt tead, kuidas on parem ja oskad seda teadmist rakendada, annab see võimaluse Sul isiklikult sadu inimesi enda taha koondada.

    Muidugi vaid juhul kui Sinu valimisnimekirja ambitsioon ja Sinu kompetents lihtsas sõnumis kattuvad!

    Üks asi veel: sa pead teadma vastust õigetele küsimustele.

    Näiteks uus erakond, Eesti 200, on enda ümber kogunud palju vahavaid, südamega ja tarku inimesi, kuid ei ole minu hinnangul suutnud anda vastust küsimusele „mida“ nad tahaks teha teistmoodi. Seevastu on neil olemas vastus „kuidas“ nad tahaks asju teistmoodi teha: mõeldes kaugemale, 100 aastasele perspektiivile.

Aga ikkagi: mida praktilist siis?

  1. Vältige väärtuspõhist konflikti!

    Vahest juhtub, et Sind, noort idealisti, sportlast ja veganit värvatakse kandideerima korrumpeerunud ülekaaluliste tehasejuhtide nimekirja.

    On küllalt reaalne, et need inimesed, kes tahaks väga anda häält Sulle, ei saa seda teha, sest nimekiri tervikuna esindab nende arvates vastupidist.

    Sa lihtsalt kaotad kogu oma potentsiaali!

  2. Suunake kommunikatsiooni teravik noortele ja/või pensionäridele!

    Kui Sinu nimekirja fookuses on lubadusi, mis kõnetavad vähegi noori või pensionäre, tasuks kogu kampaania raskus suunata neile valijagruppidele.

    Miks? Sest need grupid on kõige mõjutatavamad, kõige vähem ise oma peaga mõtlevad.

    Noored tulevad kaasa hasardist ja maailmaparanduslikust eufooriast. Pensionärid tihti, kuna keegi pööras neile lihtsalt tähelepanu.

    Kui võidate nende poolehoiu, võite julgelt neile ka soovitusi jagada.

    On vaid üks „aga“. Ka nimekiri tervikuna peaks sel juhul olema noortele või penskaritele atraktiivne.

  3. Lootke vaid enda isiklikule näost näkku suhtlusele valijatega!

    Inimesed ei pane kunagi valimisbülletäänile selle inimese numbrit, kellega neil puudub isiklik kokkupuude või keda nad muul moel ei arva teadvat ja usaldavat.

    Seepärast baseerub kogu valmiskampaania sellel, kes suudab oma näo, hääle, miimika, jutuiva ja veenvusega rohkem positiivset muljet tekitada.

    Mida vähemtuntud on teie nimekiri ja selle magnetid, seda olulisem on iga liht-kandidaadi panus ukselt uksele, peolt peole, sünnipäevalt sünnipäevale ja matuselt matusele käies.

    Olen lähedalt näinud, kuidas Edgar Savisaar, vaieldamatult Eesti tuntuim poliitik, ka ühe jalaga ja ratastoolis olles, ei pidanud paljuks tiirutada päevast päeva mitu tundi Lasnamäe turgudel, et suhelda ja teha pilti sadade potentsiaalsete valijatega. Samal ajal kui temast tuhandeid kordi väiksema potentsiaaliga nimekirjaliikmed pidasid paljuks isegi ühel-kahel korral poe ees pastakate jagamist.

    Mis te arvate, kes korjas hääled?

  4. Tekitage enda vastu huvi, ärge käituge hoolimatu müügimehena!

    See on universaalne psühholoogia, mida taaskord paraku ei tunta.

    Kui Sa arvad, et Sina nüüd kandideerid ja Sul on vaja saada 100 häält ja selleks tuleks teha 1000 müügikõnet, siis päris nii need asjad siiski ei käi.

    2/3 teie müügikõnedest lähevad luhta, sest satud kellegi teise põhivalijate otsa.

    Ülejäänust 90% kohkuvad umbusklikult tagasi seetõttu, et püüad nende murede kuulamise asemel kiiresti oma müügijutuga skoorida.

    Tark on luua passiivne kontakt, tekitada huvi.

    Ja alles siis see huvi õigesti kanaliseerida.

    Inimestele meeldib tähelepanu.

    Meeeldib, et neid kuulatakse.

    Meeldib, et keegi, kes on neid kuulanud, sõnastab nende mure paremini kui nemad seda suutnuks.

    Kui nad on esmalt saanud Sinu tegevust (meedia, artklite, üleskutsete jm vahendusel) imetleda, asuvad nad Sind guugeldama.

    On oluline, et veebist leiaks nad juurde positiivset, isiklikku ja usaldusttekitavat infot Sinu kohta.

    Ja siis kohtavad nad Sind poes ja tänaval, koolis ja lasetaias.

    Justkui muuseas.

    Ja lõpuks astud ka nende ukse tagant läbi, küsides, kas on midagi, millega Sina saad neile valituks osutumise korral kasulik olla.

    Igast vestlusest saada neile sulle aega pühendanud inimesele tagasiside.

    Fotomeenutus.

    Näita, et sa pole neid ja nende muret unustanud.

    Kui teed vaid artiki kohalikku kobrulehte, võid arvestada, et sinu hääled nopib keegi aktiivsem!

  5. Pane tööle oma valimisagendid!

    Sa ei jõua ise 5000 inimeseni.

    Kuid Sul on eeldatavasti inimesi, kes Sind usaldavad: ema, vennad, õde, sõbranna, jne.

    Küsi, kas nad toetaks Sind valimistel.

    Kui jah, siis küsi, kas nad aitaks Sind ka kampaanias!

    See on järgmisi kohti, kus tehakse viga.

    Sinu agendid/abilised ei saa ega suuda Sind tutvustada, Sind sinu nimega pastakaid jagades usaldusväärseks kaubaks muuta!

    Ära arva, et nad Sulle ühtki lisahäält suudaks kaubelda!

    Kuid nad suudavad Sul jõuda kaugemale.

    Kasuta neid selleks, et nad tuleks Sinuga kaasa ukselt uksele käies, aitaks finantseerida populaarset kontserti, kus soovid samuti tantsu lüüa ja esile astuda, jne.

    Eriti hästi toimib, kui käite Sinu agentide sõprade ja tuttavate uste taga koos nendega ja nende endi poolt eelnevalt hoolega koostatud nimekirjade alusel.

    Või kutsuvad nad sind oma peole, et saaksid tuttavaks 10 nende töökaaslasega.

    See peab toimuma sundimatult.

    Nii müüaksegi usaldust.

  6. Kasutage loomingulisi lahendusi tähelepanu võitmiseks!

    Kõik me teame, kuidas Indrek Tarand on lõbusaid videod kasutanud Europarlamenti pääsemiseks.

    Peaaegu null-eelarvega.

    Mäletan, et omal ajal käis linnavalikogusse kandideerinud Erika Salumäe konkurentide korraldatud valmisüritustel koos trekirattaga ja seistes rattal käed lahti, kogunes rahvas koheselt tema ümber. Konkurentide valmisüritus oligi kaaperdatud.

    Reklaamimaailmas kehtib põhimõte, et Sul peab kas olema väga innovatiivne tähelepanu haarav lahendus, või peab Sul oleme väga palju raha igavate kordustega mällu tungimiseks.

    Valik on teie!

  7. Aidake oma valijad valima!

    Kui sul on 100 valijat, kellest pooled ei viitsi valima tulla, oled süüdi Sina ise!

    Kui nad ei viitsi osaleda ei eel-, e-, ega pärisvalmistel, siis on see Sinu tegemata töö.

    Kuidas saada valijad valima?

    Pakkudes raha või pudelit, nagu mõnelpool kombeks? Ei soovita.

    Saab ka asju seaduslikult asju ajades!

    Esiteks, Sind ei huvita, et kõik Eesti inimesed valima tuleks. Ära nende pärast muretse.

    Muretse, et Sinule hääle andjad kohal oleks.

    Uuri neilt, kas nad teavad, kuidas e-valimistel häält anda (väga paljud pensionärid ei saa sellega hakkama!)

    Uuri, kas nad saavad iseseisvalt valimispäeval liikuda, või kas neil on tellitud valimiskast koju!

    Saada neile, kellega oled isiklikult suhelnud, isiklik meeldetuletusmeil ja sms, et neil ei läheks meelest.

    Helista neile, kelles kahtled. Vajadusel paku, et mõni su agentidest pakub neile tasuta transporti.

    Arvad, et see on liigne?!

    Ma olen näinud korduvalt, kui napilt võib valimiskünnis või valimisvõit mööda minna.

    Kui puudu jääb 5, 10 või 50 häält, kes lihtsalt ei viitsinud valima tulla.

6 comments:

  1. Tere daamid ja härrad, kas vajate rahalist abi? Mina olen Susan Benson. Olen laenuandja ja ka finantskonsultant.

    Kas vajate projekti lõpetamiseks ärilaenu, isiklikku laenu, hüpoteeklaenu või laenu? Kui teie vastus on jaatav, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole. Pakume igasuguseid laenuteenuseid, sealhulgas pikaajalisi ja lühiajalisi laene. Lisateabe saamiseks kirjutage meile e -posti teel: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) või saatke mulle otse WhatsAppis sõnum: +447903159998 ja saate kohe vastuse.

    Oleme terviklik finantsteenuseid pakkuv ettevõte ja oleme pühendunud, et aidata teil täita kõik teie soovid. Oleme spetsialiseerunud struktureeritud finantslahenduste pakkumisele üksikisikutele ja ettevõtetele kõige tõhusamal ja kiireimal viisil.

    Siin on mõned põhjused, miks peaksite meiega laenu saamiseks ühendust võtma;
    * Mugavus - saate laenu taotleda igal ajal ja igal pool.
    * Paindlik summa - teie otsustate, kui palju soovite laenata.
    * Kiire otsene rahastamine - saate laenu 24 tunni jooksul pärast kinnitamist.
    * Paindlik intressimäär - taskukohane intressimäär 3%.
    * Kõrged heakskiidumäärad - teil on 99,9% võimalus laenu saada
    * Paindlik tagasimakse - Te peate valima tagasimakse kuupäeva kas iganädalaselt, igakuiselt või kord aastas, kestusega 1-30 aastat.
    * Lihtne veebipõhine rakendus.
    * Isikupärastatud juhendamine ja asjatundlikkus.
    * Varjatud tasusid pole

    Ärge kaotage võimalust rahapuuduse tõttu. Võtke kohe ühendust minu ettevõttega, saame teid laenuga aidata, sest oleme aidanud paljusid üksikisikuid ja organisatsioone, kes on kogu maailmas rahalistes raskustes

    Meie laenupakkumise kohta lisateabe saamiseks saatke meile oma laenutaotlus aadressil
    E -post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp/Telegram: +447903159998

    Vahendajad/konsultandid/maaklerid on oodatud oma kliente tooma ja on 100% kaitstud. Teeme täie kindlusega koostööd kõigi asjaosaliste hüvanguks.

    ReplyDelete
  2. Tere; Kui vajate kiiresti laenu, taotlege laenu Novelty Finance'ist. Minu nimi on Davina Claire, ma olen Novelty Finance'i finantsjuht. Olen märganud, et eraisikutel ja ettevõtetel on nii raske saada laenu pankadest või muudest finantsasutustest. Minu ettevõte (Novelty Finance) on siin, et pakkuda ja aidata teil vajalikku laenu. Võite meiega ühendust võtta e-posti teel: noveltyfinances@gmail.com VÕI saatke sõnum WhatsAppis +447915601531

    Ükskõik, kas soovite oma elustiilile hoogu juurde anda või teil on ees ootamatuid kulutusi, on NOVELTY FINANCE laen just see, mida vajate.

    UUDNE FINANTS on paindlik: laenu saab võtta kuni viisteist miljonit eurot (15 000 000,00 €), sobivate tagasimakseperioodidega kuni 30 aastat. Võite taotleda nii tagatisega laenu kui ka tagatiseta laenu. Pakume laia valikut eralaene, ärilaene, kodulaene ja võlgade konsolideerimise laene, mida saab kohandada vastavalt teie muutuvatele vajadustele ja oludele väga madala intressimääraga.

    Mida saate Novelty Finance'i taotlemisel:
    √ Kohene juurdepääs teie rahale pärast kinnitamist.
    √ Konkurentsivõimelised intressimäärad (3% aastas)
    √ Paindlikud tagasimaksetingimused
    √ Võimalus oma laen kiiremini tagasi maksta
    √ Lihtne kinnitamine, kui vajate lisavahendeid
    √ Laenu tagasimaksmisega ei kiirustata, vaid antakse aega laenu tagasimakse alustamiseks.
    √ Varjatud tasusid pole

    Kuidas kandideerida:
    Laenu taotlemine on kiire ja lihtne!
    Ettevõtted või eraisikud, kes on huvitatud Novelty Finance'i laenu taotlemisest ja vajavad laenupakkumise kohta lisateavet, peaksid lisateabe ja suuliste infotundide saamiseks SAATMA E-KIRI aadressile (noveltyfinances@gmail.com) VÕI saatma WhatsAppi sõnumi +447915601531 kaudu. Kehtivad nõuded ja tingimused.

    ReplyDelete
  3. Tere, Minu nimi on Claudia Klein, ma olen sakslane, pakun laenu, olen ka finantskonsultant ja esindan ettevõtet Spotcap Global Financial Services.

    Kas vajate hädasti rahalist tuge? Kas vajate laenu erinevatel eesmärkidel? kui teie vastus on jaatav, soovitan teil ühendust võtta minu ettevõttega | spotcapglobalservices@gmail.com | või saatke sõnum WhatsAppis: +31642117819 | ja teil on laen teie kontol 24 tunni jooksul, sest pakume suurepäraseid laenuteenuseid kogu maailmas.

    Pakume kõikvõimalikke laenuteenuseid (Isikilaen, Ettevõtluslaen ja palju muud), pakume nii pikaajalisi kui lühiajalisi laene, samuti saate laenata kuni 15 miljonit eurot ning väljastame laenu madala intressimääraga 3% aastas. Minu ettevõte aitab teil saavutada erinevaid eesmärke laia valiku laenutoodetega.

    Tunnistan tõsiasja, et seadusliku laenu saamine on alati olnud suur probleem. Inimestel, kellel on rahalisi probleeme ja vajavad sellele lahendust, on paljudel inimestel kõrge intressimäära, ebapiisava tagatise, võla ja sissetuleku suhte, madala krediidiskoori või mõne muu põhjuse tõttu nii raske omakapitali laenu saada kohalikest pankadest või muudest finantsasutustest.

    Pole enam ooteaegu ega stressirohkeid pangakülastusi. Meie teenus on saadaval 24/7 – saate laenu võtta ja tehinguid sooritada igal ajal ja igal pool, kus seda vajate

    Pakume 24-tunniseid maailmatasemel laenuteenuseid. Päringuteks/küsimusteks? - Saada e-kiri | spotcapglobalservices@gmail.com | või saatke sõnum WhatsAppis: +31642117819 | & Saate kohe vastuse

    Teie pere, sõbrad ja kolleegid ei pea teadma, et teil on vähe raha, lihtsalt kirjutage meile ja saate laenu.

    Teie rahaline vabadus on teie kätes!!

    ReplyDelete