Monday, November 29, 2010

Toidupank on suur mull, kahjuks ei enamat!



Eestis on tuhandeid nälgivaid inmesi, kes vajavad igapäevast abi ja meil on see võimalus neid toita, kui asetame kauplustes asuvatesse kogumispurkidesse mõne ülejääva sendi.... – umbes nii kõlab Toidupanga reklaam kauplustes. Sponsorid on Rimi, G4S, jne. Südamlik. Just selle aktsiooni ellukutsumise eest nimetas Laine Jänes Eesti aasta kodanikuks mündikogumiskampaania käivitaja hollandlane Pieter Boerefijni. Geniaalne! Ilma irooniata!

Tahtmata kuidagi kritiseerida ilusat algatust, julgeksin aga tõstatada siiski küsimuse selle ettevõtmise tulemuslikkuse kohta. Pieter ise märkis Terevisioonis, et kogusmipurke on üle eesti mõnikümmend, ja seni pole olnud põhjust mitte ühtegi neist tühjendada))).

Arvestades tavaeestlase ihnsust ja seda, et tõepoolest on abivajajaid rohkem kui selle pakkujaid, siis võib eeldada, et iga kolmeliitrisesse purki koguneb ca 1000 krooni umbes poole aastaga. Üle Eesti kogutakse siis kokku ca 20-40 000 krooni. Ilus. Aga seda on siiski vaid umbes sama palju kui ühe ETV poliitikasaate helistajate poolt rahvusringhäälingule ja telefonioperaatorile makstav summa, kus hääletatakse nädalast nädalasse teemal a’la “kas poliitikud on tolvanid või päris totud”.

Kui nüüd kujutada ette, kuidas seda mõndakümmet tuhandet mitmele tuhandele nälgivale inimesele jagatakse ja igaüks saab aastas ca 10 krooni lisaks, sest ülejäänu neelab jagamiskulu, saame aru, et tegu pole just kõige läbimõelduma projektiga.

Tekib küsimus, millest selline suur kära ja au, kui tegu pole ju veel ollagi? Minu teada kogutakse kaubanduskeskustes juba aastaid kodututele kassidele raha ja need summad on samas suurusjärgus……

3 comments:

  1. Seekordne arvamus on Sul pisut küüniline. Mistahes heategevuses on alati kaks poolt. Mõnikord on andmine (selleks võimaluse loomine) ehk olulisemgi kui see teine pool?

    ReplyDelete
  2. nõus, kirjutasingi teadlikult ühepoolselt, et näidata, et andmist oleks saanud ka paremini (kasulikumalt) läbi mõelda))

    ReplyDelete
  3. Vaata tulemusi siin: www.toidupank.ee

    ReplyDelete